Bijbelleesrooster: Hooglied in de Joosde traditie

zaterdag 26 november 2016

Het Joodse volk heeft het boek Hooglied vooral allegorisch gelezen. Het boek beschrijft dan de liefde tussen God (Wiens naam niet wordt genoemd in dit boek) en het volk Israël. Het Joodse volk leest het boek op het Pesach, het feest van de bevrijding uit Egypte. Het feest dat laat zien dat Israël alleen God toebehoort. Op de hoogtepunten van dat feest komt ook het Hooglied op tafel waarin de liefde tussen God en Israël zo uitvoerig en intens wordt beschreven. Eigenlijk lees je in Hooglied meer over het verlangen naar elkaar dan over de seksuele gemeenschap. Zo draagt Hooglied ook een sterk messiaanse spits. Overigens zijn er ook Joodse commentaren die Hooglied ook lezen als een liefdesverhaal tussen man en vrouw.

Bijbelleesrooster 28 december t/m 3 december 2016

Dit Bijbelrooster is bedoeld als voorbereiding op de verdiepingsdienst op 4 december 2016 over Hooglied. Voorafgaand aan elk van de diensten is er een leesrooster van een week gemaakt waarmee je toe kunt lezen naar de dienst en kunt mediteren over het gelezene. Het leesrooster is geschreven op de tekstindeling van de NBV.

Dag

Hooglied

Ter overdenking

Maandag

7:7-13

Openb 22:17-21

Kun je je er wat bij voorstellen dat de Joden met Pesach Hooglied lezen als boek wat de liefde van God en hen beschrijft? Welke woorden uit de Bijbel zijn jou dierbaar als het gaat om je relatie met God?

Dinsdag

1 Kon 18

In het oude testament was Baäl een belangrijke afgod. De dienst van Baäl ging gepaard met seksuele losbandigheid. De profeten van Israël waarschuwden tegen de Baäls dienst waarvoor ook Israël ontvankelijk was. Wat leer je uit dit verhaal ten aanzien van je leven met God?

Woensdag

7:11-8:4

Het Hooglied was volgens sommige Joodse Rabbi’s niet voor ieders oren bestemd. Jongeren zouden er mee op verkeerde gedachten kunnen worden gebracht. Hun lustgevoelens zouden er door kunnen worden gewekt. Een beetje is dat wel te volgen, maar anno 2016 weten we dat het zo niet werkt. Zullen we vandaag bidden voor ouders en de jeugdleiding dat ze onze jongeren helpen om ook op seksueel gebied met God te leven?

Donderdag

Rom 11

Voor wie tijd heeft: lees ook Romeinen 9 en 10. God heeft zijn volk niet laten vallen. Israël is ons tot zegen. Welke plaats heeft Israël in je relatie met God?

Vrijdag

8:5-7 en Gezang 295

Als je Hooglied leest als allegorie van God (bruidegom) met Israël (bruid) dan toont dit deel hun vaste liefde. Twijfel je wel eens aan de liefde van God voor jou of misschien ook wel andersom? Wat heeft dit gedeelte je dan te zeggen?

Zaterdag

Jes 61: 10,11 en Jes 62

Jesaja bedient zich ook van het beeld van een bruid en een bruiloft. Deze hoofdstukken blikken vooruit op de komst van de Messias. Welke inspiratie geeft dit gedeelte je voor deze dag, zo net voor de eerste Advent?

 

Gerelateerde berichten